Belastingdienst onder curatele

 

De Belastingdienst is onder curatele gesteld door de staatssecretaris en minister van Financiën vanwege de fouten die bij de vertrekregeling binnen de fiscus gemaakt zijn. Deze maatregel is genomen om de cultuur binnen de Belastingdienst te veranderen.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft moeten toegeven dat er een heleboel rammelde aan de vrijwillige vertrekregeling bij de Belastingdienst. De besluitvorming was te haastig en onzorgvuldig. Er schreven zich ten eerste veel meer mensen in voor de regeling dan verwacht. Ten tweede krijgen aangemelde werknemers die net voor hun pensioen zitten op deze manier een mooie vertrekpremie mee. Hierbij is echter wel sprake van een niet meer toegestane VUT regeling, waardoor de Belastingdienst zichzelf een naheffing moet opleggen. Met deze naheffing was geen rekening gehouden bij de start van de regeling. Ook moest Wiebes erkennen dat over een half miljard euro geen advies was gevraagd aan een commissie, die juist was ingesteld om toe te zien op een juist verloop van de regeling.

Volgens Wiebes is er ten aanzien van de vertrekregeling te veel vertrouwd op informele contacten binnen een kleine kring. De cultuur van autonomie moet daarom worden aangepakt binnen de Belastingdienst. Hij heeft nu dan ook besloten de dienst onder streng toezicht te plaatsen. De Inspectie der Rijksfinanciën gaat daarom toezien op de uitgaven van de Belastingdienst. Daarnaast gaat een commissie van wijze heren en dames onderzoeken hoe besluiten bij de fiscus totstandkomen. De aanbevelingen van deze commissie worden in december verwacht.

 
 

Naar nieuwsoverzicht