Spelregels BTW aangifte en betaling

Ik ben laatst weer geconfronteerd met een ondernemer die een boete van € 50.- moet betalen omdat hij een fout heeft gemaakt bij het overmaken van de verschuldigde omzetbelasting aan de belastingdienst. Dit naar aanleiding van zijn kwartaalaangifte. Het overgemaakte bedrag week met € 3.- negatief af van de aangifte !!

Heel in het kort wil ik hierbij daarom uiteenzetten wat de spelregels ook weer zijn bij de aangifte en betaling van de omzetbelasting.

De meeste ondernemers vallen onder de kwartaalaangifte. Dit betekent dat er 4 keer per jaar een aangifte omzetbelasting ingediend moet worden. Er bestaan ook jaar en maandaangiftes, maar daar moeten de omstandigheden naar zijn en kunnen we verder voor dit verhaal terzijde schuiven.

Bij kwartaalaangifte zijn de aangiftemaanden:

April voor het 1e kwartaal
Juli voor het 2e kwartaal
Oktober voor het 3e kwartaal
Januari nieuwe jaar voor het 4e kwartaal

Aangifte
De aangifte moet bij de belastingdienst binnen zijn in de aangiftemaanden van het betreffende kwartaal. Het niet of te laat indienen levert een boete op van € 65.- Er is een coulanceregeling waardoor er een uitloop mogelijk is van 7 kalenderdagen. Je krijgt dan wel de melding van verzuim, maar geen boete.

Betaling
De betaling op basis van de aangifte moet uiterlijk in de aangiftemaand binnen zijn bij de belastingdienst. Het niet, niet volledig of te laat betalen van de verschuldigde belasting betekent een boete van 3% van het verschuldigde bedrag of in ieder geval minimaal € 50.-. Dus op de laatste dag van de aangiftemaand alsnog snel het verschuldigde bedrag overmaken of een typefoutje kan een duur grapje zijn.

Ook voor de betaling is er een coulanceregeling van 7 kalenderdagen, maar deze coulance is afhankelijk of de vorige aangifte wel op tijd betaald is. Is dat het geval dan mag rekening worden gehouden met 7 kalenderdagen. Anders niet.

Je mag erop vertrouwen dat ik zorg draag dat de aangiftes omzetbelasting altijd op tijd worden ingediend. Dit houd ik namelijk in de gaten. Waar ik niet voor kan zorgen is de correcte betaling op basis van de aangifte. Direct na de aangifte krijg je van mij per mail de aangifte in PDF waarop de eventuele betaling verricht kan worden. Doe dit op tijd, correct en let ook goed op het betalingskenmerk. Er zijn leukere bestemmingen te bedenken met € 50.- !!

Met vriendelijke groet,

Ramon Leffers Bc

 
 

Naar nieuwsoverzicht